Het Groen Kwartier

Datum
zondag, 23 juni, 2019 - 11:00 tot 13:00
Prijs
€ 10.00
Locatie
Ingang Groen Kwartier
Artsen Zonder Grenzenstraat 2
2600 Berchem
Categorie
Stadsverkenning van 2 tot 3 uur

De site van het Militair Hospitaal Antwerpen vormde jarenlang een ontoegankelijke enclave. Sinds 2007 wordt werk gemaakt van de herbestemming van dit gebied. Een unieke kans om op dit terrein een groene long uit te bouwen voor de bewoners en de omgeving. Het gebied van 7,7 hectare nabij Berchem-station verandert in een duurzame wijk met meer dan 400 woningen: nieuwbouwappartementen, stadswoningen, sociale huur- en koopwoningen en lofts. De ziekenhuispaviljoenen en de voormalige wasserij huisvesten woningen, aangevuld met nieuwbouw. Er wordt gezorgd voor een goede mengeling van wonen met winkels, kantoren, ateliers en horeca.

De 2 hectaren openbare ruimte worden aangelegd als parktuin voor de wijde buurt en zijn ontworpen door de Parijse landschapsarchitect Michel Desvigne. Deze maakte de gesloten site weer open voor de buurt met tuinkamers en 350 bomen. De auto ‘s verdwijnen ondergronds in vier parkeergarages.

Een van de grote uitdagingen van het project ligt o.m. in de relatie van het militair hospitaal-arsenaal met zijn omgeving. Het Militair Hospitaal Antwerpen wil een schakel vormen tussen de Posthofwijk en de Zurenborgwijk. De nieuwe woonbuurt wil de kwaliteiten van deze wijken versterken en flexibel omgaan met wijzigingen in haar omgeving.

Uw gids Ronny Van Assche toont u de weg.

Reserveer